High Tech Systems Park Hengelo
High Tech Systems Park Hengelo
High Tech Systems Park Hengelo
High Tech Systems Park Hengelo
High Tech Systems Park Hengelo
High Tech Systems Park Hengelo
High Tech Systems Park Hengelo
High Tech Systems Park Hengelo

High Tech Systems Park Hengelo

Naam gebouw

High Tech Systems Park Hengelo

Architect

LKSVDD architecten, Reitsema & Partners architecten, MTD Landschapsarchitecten

Opdrachtgever

Thales Nederland

Bouwer

Dura Vermeer Bouw Hengelo

Bouwperiode

2013-2014


Afzender plaquette

BNA - Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus

gebruiksfunctie bouwwerk

Administratieve, commerciële en beschermende voorzieningen

Locatie

Zuidelijke Havenweg 40, 7554 RR Hengelo, Nederland

Omschrijving

Thales Hengelo loopt wereldwijd voorop met hightech innovaties. Een ingrijpende vernieuwing van de verouderde huisvesting past in een strategie die Thales gereed moet maken voor de toekomst. Thales investeert niet alleen in het eigen bedrijf, maar wil door deze ontwikkeling ook de innovatie en samenwerking met andere hightech bedrijven stimuleren.

Het ontwerp voor het High Tech Systems Park, gemaakt in samenwerking met MTD landschapsarchitecten, geeft vorm aan de wens van Thales om een stimulerende werkomgeving te creëren, zowel voor haar eigen medewerkers als voor andere bedrijven.

Voor het ontwerp van de campus is het aanwezige landschap een belangrijk uitgangspunt. Basisgedachte is dat de campus een unieke, parkachtige setting biedt voor de kantoren en centrale voorzieningen. De campus straalt hierbij vooral openheid en gastvrijheid uit.

Het inrichtingsplan voor de campus zet in op een verbeelding van het Twentse landschap. De oorspronkelijke boerderij ‘De Zegger’ en een waterpartij in de vorm van een Twentse beek zijn belangrijke en beeldbepalende elementen. Groene dragers zijn de aanwezige monumentale bomen en de historische bomenlaan vanaf de Zegger. Het landschap levert tevens belangrijke uitgangspunten voor de materialisering van de gebouwen, waarbij graniet, hout, beton en staal een belangrijke zijn.


Het ‘Shared Facility Center‘ speelt een belangrijke rol; het is vrij toegankelijk en vormt een meeting place, een brandpunt van activiteiten en een podium voor de uitwisseling van kennis. Op de volledig transparante begane grond lopen binnen en buiten naadloos in elkaar over. Hier bevindt zich het restaurant en de uitgebreide keukenfaciliteit. Door het grote overstek van de verdieping ontstaan beschutte buitenruimtes.

De verdieping met vergaderkamers, een presentatie­centrum, onderwijsruimtes, private dining rooms en een à la carte restaurant met buitenterras heeft een meer besloten karakter. De gevel is voorzien van een vrij hangende geperforeerde, deels dubbele beplating die geïnspireerd is op de patroonherkenning waarmee Thales zich onderscheidt in de radartechnologie. De perforaties zorgen voor een intrigerend moiré-effect, dat onder invloed van zonlicht en beweging steeds verandert.


In het Office-gebouw werken 800 mensen in een flexibele omgeving, waarin kantoor- en industriële onderzoeksplekken elkaar afwisselen. De opvatting is dat je elkaar versterkt door verbindingen te zoeken. Dat geldt voor afdelingen bij Thales onderling, maar ook tussen Thales en de buitenwereld. Het atrium is het centrale ontmoetingspunt, de plek die binnen en buiten met elkaar verbindt.


In mei 2014 hebben de medewerkers van Thales ‘bezit genomen’ van het nieuwe gebouw. Mensen verhuisden al eerder naar hun nieuwe werkplek dan de verhuisplanning. Zo werd het beoogde resultaat van samenwerken direct behaald.

Bijzonderheden

BNA 2015
Beste Gebouw van het Jaar
Publieksprijs