Stadhuiskwartier Deventer
Stadhuiskwartier Deventer
Stadhuiskwartier Deventer
Stadhuiskwartier Deventer
Stadhuiskwartier Deventer
Stadhuiskwartier Deventer
Stadhuiskwartier Deventer
Stadhuiskwartier Deventer

Stadhuiskwartier Deventer

Naam gebouw

Stadhuiskwartier Deventer

Architect

Neutelings Riedijk Architecten

Opdrachtgever

Gemeente Deventer

Bouwer

BAM Utiliteitsbouw Regio Oost Apeldoorn

Bouwperiode

2013-2015


Afzender plaquette

BNA - Bond Nederlandse Architecten

gebruiksfunctie bouwwerk

Administratieve, commerciële en beschermende voorzieningen

Civieltechnische voorzieningen

Gezondheids- en sociale voorzieningen

Onderwijs-, wetenschaps- en informatievoorzieningen

Locatie

Grote Kerkhof, 7411 CA Deventer, Nederland

Omschrijving

Het nieuwe Stadhuiskwartier Deventer huisvest het bestuur van de stad en alle gemeentelijke diensten voor inwoners en bedrijven, niet langer verspreid over meerdere locaties, maar onder één dak. Het nieuwe gebouw verenigt het oude historische stadhuis met een nieuw stadskantoor en brengt nieuw leven in een voorheen verlaten stukje binnenstad.

Het Stadhuiskwartier omvat in totaal 24.000 m2 waarvan 20.000 m2 nieuwbouw en 4.000 m2 renovatie / restauratie van bestaande rijksmonumenten. De nieuwbouw bestaat uit een voorgebouw en een teruggelegen hoofdgebouw.

Het voorgebouw aan het Grote Kerkhof heeft twee lagen met een kap en een gevelcompositie met een sterke verticale belijning, net als de naastgelegen gebouwen ‘de Hereeniging’ en het oude stadhuis. Hierdoor schrijft het voorgebouw zich vanzelfsprekend in, in zijn historische omgeving. Door de kap naar achter te plaatsen maakt de gevel zich los van het dakvlak waardoor een stadsbalkon en een herkenbare gevel aan het Grote Kerkhof zijn ontstaan. De bezoeker betreedt door de poort van het voorgebouw het Burgemeestershof en daarna het hoofdgebouw.

Het hoofdgebouw telt drie lagen, net als de meeste bestaande huizen eromheen. De hoge verticale ramen brengen, samen met het grote daklicht van de hal, daglicht binnen tot diep in het gebouw. Het hoofdgebouw heeft een daklandschap dat bestaat uit een regelmatig ritme van mansardekappen en groene, platte daken. Dit biedt een gevarieerde horizon die vanzelfsprekend opgaat in het vergelijkbare daklandschap in de directe omgeving. Het dakterras aan het Burgemeestershof biedt een panoramisch uitzicht over de binnenstad van Deventer.

Het stadhuiskwartier Deventer is één van de meest duurzame overheidsgebouwen in Nederland geworden. Dit is te danken aan een slim ontwerp met hoge ruimtes met veel licht en lucht, door het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke bronnen, door toepassing van groen in het gebouw en door het toepassen van uiteenlopende technische duurzame maatregelen. De vele ramen, daklichten en hoge plafonds brengen royaal daglicht binnen waardoor een aangename werkomgeving is ontstaan en er ook minder elektriciteit wordt verbruikt. In het zichtbeton in het gehele gebouw is betonkernactivering opgenomen waardoor het bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat: het beton buffert de warmte of de koude in de verschillende seizoenen. Dankzij ventilatiekanalen en roosters in de ramen en vloeren wordt frisse lucht het gebouw binnengebracht. Door deze opgewarmde lucht af te voeren via het atrium wordt de restwarmte efficiënt gebruikt. Het gebruik van zonlicht, regenwater en water uit de IJssel maakt het stadhuiskwartier ruim 25% energiezuiniger dan vergelijkbare gebouwen in Nederland. Het Stadhuiskwartier heeft een GPR score 8 à 9 en kreeg het certificaat BREEAM Excellent.

Bijzonderheden

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017
Publieksprijs